חיסונים לכלבים
חיסונים נחוצים בכדי להבטיח את בריאותו ואיכות חייהם של הכלבים ומונעים תחלואה או מוות כתוצאה מהדבקה במחלות קשות. במאמר זה מוסברים חשיבות החיסונים, סוגי החיסונים ופרוטוקול החיסון המקובל.
face 2012-12-31 00:00:00
חיסונים נחוצים בכדי להבטיח את בריאותו ואיכות חייהם של הכלבים ומונעים תחלואה או מוות כתוצאה מהדבקה במחלות קשות. החיסונים שומרים גם על בריאות בני האדם מאחר והם מגנים כנגד מחלות הפוגעות בבני אדם (לדוגמא- מחלת הכלבת).
כלבים נחשפים לגורמי מחלה על ידי מגע עם כלב חולה או עם הפרשותיו. כלב עלול לחלות גם אם הוא חי כל חייו ללא מגע עם כלבים נוספים וזאת מאחר וגורמי מחלה שונים עלולים לעבור מהסביבה אל אל הבית באמצעים מכניים (לדוגמא, לאחר שנדרוך על הפרשות מזוהמות ברחוב ונעביר זאת איתנו).
חיסונים מכילים גורמי מחלה מוחלשים או מומתים במטרה לחשוף את הגוף אליהם כדי שמערכת החיסון תלמד כיצד להגיב כנגדם (וזאת על ידי יצירת נוגדנים). גורים נולדים עם מערכת חיסון לא מפותחת ולכן אינם מוגנים מפני גורמי מחלה שונים. את ההגנה הראשונית הם מקבלים דרך חלב האם הראשון. חלב זה מכיל נוגדנים שנועדו להגן על הגורים במהלך התקופה הראשונה לחייהם. לאחר מספר שבועות חלה ירידה ברמת הנוגדנים האימהיים בדם הגור והדבר פותח "חלון ההזדמנויות" בו נכון לחסן לראשונה. לא ניתן להעריך במדויק מתי חלה הירידה ברמת הנוגדנים בכל גור ולכן החיסונים ניתנים החל מגיל 6 שבועות, במרווחים של 3-4 שבועות בכדי לוודא שהגור מקבל את ההגנה האופטימלית המגיעה לו. לאחר מכן, החיסון יינתן פעם בשנה במטרה לשמר את רמת העמידות של הגוף בפני המחלות השונות.
חיסונים לכלבים:
חיסון משושה:
חיסון זה מכיל תרכיבים כנגד שש מחלות קשות בכלבים (נגפים וחיידקים). פירוט המחלות:
- פרוו (Parvo virus) &ndash נגיף אשר גורם למחלה קשה ולצערנו נפוץ בישראל בגורים ומופיע גם בבוגרים שאינם מחוסנים. הנגיף פוגע בעיקר במערכת העיכול והמחלה באה לידי ביטוי בהקאות ושלשולים דמיים, חוסר תאבון, חום ודכאון. המחלה קטלנית וללא טיפול עלולה להביא למוות (ולעיתים גם בגורים שקיבלו טיפול ראוי). הנגיף עמיד מאוד ומועבר במגע עם צואה מכלב נגוע או חפצים מזוהמים.
- כלבלבת (Distemper virus) &ndash זוהי מחלה נגיפית קטלנית אשר פוגעת במערכת הנשימה, העיכול והעצבים. הנגיף מועבר במגע עם כלב נגוע - בעיקר דרך מערכת הנשימה. הסימנים הקליניים כוללים שלשולים והקאות, אובדן תאבון, שיעול, הפרשות מדרכי הנשימה, רעד, עוויתות, סימנים עיצביים מגוונים ואף מוות. כלבים ששורדים את שלבי המחלה הסוערים עלולים לעיתים להישאר עם נזק עצבי קבוע.
- דלקת כבד נגיפית (Infectious canine hepatitis) &ndashנגיף הפוגע בכבד. המחלה באה לידי ביטוי בצהבת, חום גבוה, חוסר תאבון ועוד. לעיתים ישנה גם פגיעה בקרנית העין.
- פארא-אינפלואנזה (Parainfluenza) &ndash מחלה נגיפית הפוגעת בדרכי הנשימה ובאה לידי ביטוי בשיעולים, נזלת וחום.
- לפטוספירה (2 זנים)- (Leptospirosis) &ndash מחלה זו נקראת בעברית "עכברת" מאחר ומועברת לעיתים באמצעות עכברים ומכרסמים נוספים. זהו חיידק אשר מועבר במגע של העורריריות עם שתן של בעל חיים נגוע. המחלה חמורה ומביאה לפגיעה בכבד ובכליות ואף למוות. לרוב המחלה מתבטאת בצהבת חריפה. מחלה זו פוגעת גם בכלבים וגם בבני אדם ומכאן החשיבות הרבה בחיסון כנגד לפטוספירה.
חיסון כלבת :(Rabies)
כלבת הינה מחלה נגיפית קטלנית הפוגעת בכל היונקים (ובהם גם בבני האדם). המחלה מועברת על ידי נשיכה של בעל חיים נגוע. לאחר הנשיכה &ndash הנגיף חודר לגוף ונודד לאורך העצבים אל עבר המוח ושם הוא יתרבה ויגרום למחלה ולהפרעות עצביות קשות מאוד. הסימנים העיצביים כוללים שינויים התנהגותיים, תוקפנות, נשיכת חפצים, פחד ממים, ריור מוגבר, שינויים בקול, קושי בבליעה, שיתוק חלקי ועוד. מרגע הופעת הסימנים הקליניים &ndash לא ניתן להציל את בעל החיים והמוות הוא ודאי. החוק בארץ מחייב בעלי כלבים לחסן אותם כנגד כלבת בכל בשנה והחל מגיל 3 חודשים. בעת החיסון הראשון מוחדר מתחת לעור הכלב שבב זיהוי אלקטרוני ובשלב זה ניתן רשיון החזקת כלב מטעם הרשות המקומית. רשיון זה יחודש מדי שנה במועד מתן החיסון השנתי.
פרוטוקול חיסונים מומלץ בגור כלבים:
גיל 6 שבועות: חיסון משושה ראשון
גיל 10 שבועות: חיסון משושה שני
גיל 12 שבועות: חיסון כלבת+שבב
גיל 14 שבועות: חיסון משושה שלישי
פרוטוקול חיסונים לכלב בוגר:
חיסון משושה+כלבת פעם בשנה.
לסיכום -
גור אינו מחוסן באופן מלא עד לסיום סדרת החיסונים ולכן שירות
ביקור בית של וטרינר אידיאלי לגורים שעדיין לא השלימו את סדרת החיסונים (השירות מספק חיסונים בסביבה הטבעית של הכלב וחוסך את הצורך בחשיפתם לכלבים אחרים במרפאות וכן את החשיפה לסביבת המרפאה המזוהמת). בעת הביקור הוטרינר יערוך בדיקה גופנית מלאה לכלב. בדיקה זו חשובה מאוד מאחר ואסור לחסן כלב חולה (הדבר עשוי לפגוע ביעילות החיסון או להחמיר את המחלה).
חזור למאמרים