face 2012-10-28 00:00:00
תולעת הפארק, המוכרת בשמה המדעי ספירוצרקה לופי, הינה תולעת טפילית נפוצה בכלבים. התולעת נפוצה בכל העולם אך בעיקר באזורים בעלי אקלים חם כדוגמת ארץ ישראל. בארץ תולעת הפארק אובחנה לראשונה בשנות ה-90. המקרים הראשונים התגלו בכלבים שחיו באזור הפארק הלאומי ברמת גן ומכאן גם מקור שמה העממי. מאז ועד היום התולעת התפשטה לאזורים חדשים ולמעשה כיום היא נפוצה מאוד וגורמת לתחלואה בכלבים בכל רחבי הארץ.
כיצד נדבקים בתולעת הפארק?
בכדי להבין זאת חשוב תחילה ללמוד על מחזור החיים הייחודי של תולעת הפארק: כאשר כלב נגוע מפריש בצואה ביצים של תולעת הפארק, הביצים הללו יאכלו על ידי חיפושיות זבל אשר מהוות פונדקאי ביניים לתולעת. בתוך גוף החיפושית הביצים יחלו בתהליך התבגרות התולעת. חיפושית נגועה המהלכת על הקרקע תיבלע על ידי כלב אחר שעד כה היה בריא. הדבר בדרך כלל מתרחש כאשר הכלב יאכל צואה בגינה (שעליה תהלך חיפושית נגועה) אך יכול להתרחש גם באקראי כאשר אותו כלב יאכל דשא, ילקק את הקרקע או יאכל משהו אחר בזמן שהייתו בחוץ. בשלב זה הכלב בעצם נדבק בתולעת הפארק. כאשר החיפושית חודרת למערכת העיכול של הכלב, הצורות הבוגרות של תולעת הפארק ישתחררו. משם הן מתחילות בנדידה דרך כלי הדם, במעלה אבי העורקים ועד לאזור הוושט ומשם יחדרו ויתיישבו בדופן הוושט ויביאו ליצירת גרנולומות בהן התולעת הבוגרת חיה. גרנולומות אלו הן למעשה רקמה שנוצרת כתוצאה מתגובת המערכת החיסונית של הגוף להימצאותן של התולעים. בתוך אותן גרנולומות תולעת הפארק תגיע לבגרות ותטיל ביצים דרך פתח קטן הישר אל חלל הוושט ומשם להמשך מערכת העיכול. ביצים אלו יופרשו עם צואת הכלב, יאכלו על ידי חיפושיות זבל, וכך המעגל ימשך שוב ושוב. בשלב מתקדם גרנולומות אלו עלולות לעבור התמרה ולהפוך למעשה לגידול סרטני.
למרות שזהו התיאור של המסלול הנפוץ אותו עוברת תולעת הפארק בגוף הכלב ישנם מקרים בהם נדידה של תולעת הפארק יכולה להיות גם לאיברים אחרים. נדידה זו היא לאזורים פחות אופייניים והיא נקראת "נדידה אברנטית". ידועים מקרים של נדידת תולעת הפארק לעור, לכליות, למעי ולאיברים נוספים. כמו כן, בשנים האחרונות אובחנו יותר ויותר מקרים בהם התולעת נודדת למערכת העצבים.
מהם סימני המחלה?
סימני המחלה האופייניים הינם: פליטת מזון לא מעוכל, הקאות, ריור יתר, קשיי בליעה וירידה במשקל. יחד עם זאת, סימני המחלה הם שונים ומגוונים ותלויים בשלב המחלה ומיקום נדידת תולעת הפארק, לדוגמא:
האם ניתן למנוע הדבקה בתולעת הפארק?
ניתן ואף רצוי שכן זהו הטיפול הטוב ביותר!
חשוב לציין ישנם גזעים כדוגמת שלטי, קולי, בורדר קולי ונגזרותיהם אשר אסור לתת להם את הטיפול המונע המקובל. הדבר נובע מהעובדה שלחלקם קיימת רגישות גנטית לאותה תרופה שניתנת. במידה והם אכן רגישים לכך - אותו טיפול עלול להיות קטלני עבורם. בכדי לדעת האם אותו כלב מגזעים אלו אכן סובל מרגישות זו קיימת אפשרות לבצע בדיקה גנטית פשוטה שתלמד אותנו האם הכלב אכן רגיש לטיפול.
מהו הטיפול במקרה וכבר ישנה נגיעות בתולעת הפארק?
הדבר תלוי באופי הנגיעות ובשלב המחלה. בשלבים המוקדמים של המחלה ניתן לטפל באותו חומר אשר ניתן כטיפול מונע ("דורמקטין"). במקרה זה הוא יינתן במינון גבוה יותר ובתדירות תכופה יותר. במקרים אלו ניתן לעיתים להביא לנסיגה של המחלה ואף להחלמה מלאה. במקרים קשים יותר הטיפול פחות יעיל ולעיתים יידרש גם טיפול כירורגי. במצבים אלו יתכן שלא ניתן יהיה להגיע לריפוי מלא. כמו כן, במידה והגרנולומות בוושט כבר עברו התמרה סרטנית הדבר משמעותי מאוד ומפחית את סיכויי הצלחת הטיפול.
חזור למאמרים
בונסאי כסוניה, עץ האהבה, צמח עם גזע פסולי מיוחד. עם השנים הגזע מקבל קליפה מחורצת יפה שנותנת לעץ מראה...
לציבור הישראלי הכרות רבת שנים ומרובת גוונים עם בידוד: להגנה ולאשלית הגנה, בתרבות, ולשימושים מעשיים כ...
כמה עולה מטבח אצל נגר פרטי, שאלה שכל מי שמתכוון לרכוש מטבח, חייב לשאול את עצמו. אז לפני שאתם סוגרים ...
בגדי עבודה בעלי תפקיד חשוב לתדמית העסק, שיפור חווית הלקוח ושמירה על בטיחותם של עובדיכם.
מינוי תומך החלטות לפי תיקון 18 ייפוי כוח מתמשך על ידי עורכי דין המעניקה את כל השירותים הנוטריונים וב...
שירותי תרגום נחלקים למספר קבוצות. שירותי תרגום ניתנים ע"י חברת תרגום או ע"י מתרגמים פרטיים.
תרגום משפטי נועד לאפשר קשרי מסחר בין חברות ממדינות שונות.