האם מותר לנהוג ברכב בתשעה באב?
נתחיל מהסוף! התשובה היא כן! מותר לנהוג ברכב בתשעה באב ומותר לעשות בו כל מלאכה שעושים בשאר ימות החול.
face 2024-01-15 00:00:00
ועכשיו נתחיל מההתחלה ונעשה סדר בדברים.
תשעה באב הוא אחד מימי המועדים של לוח השנה היהודי. חלקם הם ימי שבתון – כלומר אסורים על פי ההלכה בעשיית מלאכה, בין היתר נהיגה ברכב.

יש לחלק את ימי המועדים של לוח השנה היהודי בהקשר זה לארבעה קטגוריות:
- ימי שבתון מוחלטים – שבת שבכל שבוע ויום הכיפורים אסורים בכל מלאכה! – וודאי שאסור לנהוג בהם ברכב, אלא רק במקרה של פיקוח נפש, הכולל צרכי בטחון והצלה.
- ימי שבתון שאסור לעשות בהם מלאכה אבל מותר לבשל בהם אוכל לצורך החג, והם כל המועדים שלא חלים בשבת: ראש השנה, סוכות, שמחת תורה, פסח ושבועות. ודאי שבימים אלו אסור גם לנסוע ברכב אלא לפי הסייגים שמנינו בסעיף הקודם.
- ימי חול המועד – הימים של פסח וסוכות שהם שישה ימים החל מלאחר היום הראשון של החג. בימים אלו נמנעים ממלאכה שאינה לצורך החג עצמו. נסיעה ברכב בימים אלו מותרת מכיון שהנסיעות הן מן הסתם לצורך החג, טיול, ביקור חברים ומשפחה וכדומה.
- ימים שהם ימי מועד שנקבעו על ידי חכמים לאורך הדורות ומותר לעשות בהם את כל המלאכות שעושים בשאר ימי החול.
בקטגוריה זו אפשר לכלול את החגים: פורים וחנוכה, כמו כן מספר צומות שנקבעו לזכר ימי החרבן כמו: תשעה באב, צום גדליה, צום עשרה בטבת, צום י"ז בתמוז ותענית אסתר.
כמובן שאפשר לכלול בקטגוריה זו את המועדים שנקבעו כמועדים ממלכתיים במדינת ישראל כיום העצמאות, יום הזכרון ויום השואה.
בכל הימים האלו אפשר לעשות כל מלאכה ובכלל אלו מותר לנסוע בהם ברכב.
אם כן, לסיכום: אין שום מניעה לנסוע ברכב בתשעה באב.
חשוב בכל זאת לומר! תשעה באב בוא יום אבל לאומי על חרבן בית המקדש וחרבן האומה היהודית ואיבוד ריבונותה הלאומית, ולכן כדאי שלא לעשות נסיעות שאינן לצורך כדי שהאדם יתן דעתו על משמעותו של היום החשוב הזה.
חזור למאמרים